Onze clubritten zijn te verdelen in avondritten en clubritten op zaterdag.

Avondritten

In de periode begin april t/m  begin september rijden we elke maandag- en donderdagavond.  Start is om 19.00 uur bij de DekaMarkt aan de Ugchelseweg in Ugchelen.

 

We rijden tot ongeveer een kwartier voor zonsondergang zodat iedereen voor het donker weer thuis is. De route varieert per avond en wordt door 2 à 3 leden afwisselend bepaald. Doordat we iedere gereden rit registreren, kunnen we inmiddels uit een flink aantal kiezen. Omdat we vooraf niet vertellen waar we heen gaan blijft het voor de aanwezigen een verrassing waarheen de rit die avond gaat. Ook is het de uitdaging om telkens nieuwe weggetjes te ontdekken waar we nog nooit of zelden zijn geweest. Per seizoen zijn er plm. 35 avondritten. Ieder lid wordt geacht minimaal 10-15 ritten per seizoen bij te wonen. Check hier de kalender van de clubritten.

Clubritten op zaterdag

Elke zaterdag is er de mogelijkheid om samen een rit te rijden. In het winterseizoen wordt vaak een mountainbikerit gedaan en anders pakken we de racefiets voor een rit op de weg.
De afstanden variëren daarbij tussen de 100 en 125 km. Meestal vertrekken we in Ugchelen, maar soms rijden we ook elders in het land een (georganiseerde) tocht.

 

We zijn een toerclub. Dat woord bestaat uit twee delen:

Toer

Toeren wil zeggen dat we geen wedstrijden rijden. De snelheid waarmee wordt gereden moet dan ook passen bij toeren. Aan de ene kant mag verwacht worden dat leden een bepaalde minimum snelheid kunnen fietsen en aan de andere kant moet er ook een soort van maximumsnelheid zijn. Deze snelheden liggen overigens niet vast.  Over het algemeen ligt de kruissnelheid tussen de 29 en 34 km/u. Dit is wat anders dan de gemiddelde snelheid! Die ligt meestal lager maar ook dat is afhankelijk van de omstandigheden (parcours, weer en deelnemers). Uitgangspunt is dat iedereen mee kan komen en met een lekker gevoel huiswaarts keert na een clubavond.

Nieuw is dat er sinds dit seizoen speciale ‘knalritten’ en ‘herstelritten’ zijn benoemd waar we extra nadruk leggen op de (gemiddelde) snelheid. Zo kan iedereen voor zichzelf bepalen om aan deze avonden deel te nemen of juist niet.

Club

Een club is een groep mensen die gezamenlijk een activiteit doet, in ons geval fietsen. Dat houdt bijvoorbeeld in dat we proberen de groep zoveel mogelijk bij elkaar te houden en dus wachten op elkaar als er iemand op achterstand is geraakt. De volgende uitgangspunten houden we hierbij hoog in het vaandel:

  • Let op de fietsers achter je, niet alleen degene die voor je rijdt. Als iedereen let op degene achter hem, kan het niet mis gaan
  • We wachten op elkaar als er wordt afgeslagen of een weg wordt overgestoken
  • In geval van pechgevallen helpen we elkaar zodat we zo snel mogelijk als groep de rit kunnen vervolgen
  • Bovenaan beklimmingen en na (tussen)sprints wordt gewacht op de ‘achterblijvers’.

 

Onze toerclub kenmerkt zich als een groep mensen die als eenheid fietst met een redelijke snelheid, die zich houdt aan de verkeersregels en rekening houdt met elkaar en mede -weggebruikers.